Regler for god kommunikasjon
I forbindelse med kommunikasjon er det ikke uvanlig at det skilles mellom god kommunikasjon og dårlig kommunikasjon. Kommunikasjon er nemlig ikke noe som faller naturlig for alle, men heldigvis finnes det noen regler som gjør det litt enklere å forholde seg til.
Det er viktig å huske på at kommunikasjon er en egenskap som man er nødt til å tilegne seg. I praksis betyr det at det er fullt mulig for en som er dårlig til å kommunisere til å bli bedre. Da kommer reglene for god kommunikasjon godt med.
Det er imidlertid viktig å understreke at «regler» blir et relativt begrep i forbindelse med kommunikasjon. Det er snarere heller tips til hvordan man kan sørge for god kommunikasjon i enhver situasjon man befinner seg i. Vi skal ta en nærmere titt på det i denne artikkelen!
Vær aktiv i begge roller
I en samtale har man ofte to roller – som byttes om på med utgangspunkt i hvem som snakker. Når du snakker, så har du en rolle. Når samtalepartneren din snakker, så har du en annen rolle.
Det finnes mennesker som er veldig glad i å snakke, men ikke like glad i å lytte. Men det kommer man ikke langt med dersom man ønsker å sikre god kommunikasjon. Da er man nødt til å være like aktiv i begge disse rollene!
Læringspotensialet er stort
I enhver kommunikasjonssituasjon er det et enormt læringspotensial, og det gjelder for absolutt alle parter.
Hvis man er god til noe, for eksempel å kommunisere, så er det fort gjort å tenke at man har alle verktøyene man trenger. Men det er ikke nødvendigvis slik.
I forbindelse med dette har vi en fin, liten huskeregel: Du har noe å lære andre, men andre har også noe å lære deg.
Respekter at andre har andre meninger enn deg
Når man kommuniserer med andre, er sannsynligheten stor for at man treffer på noen som mener noe litt eller helt annet enn deg selv.
Det høres ut som den perfekte oppskrift på en konflikt, men det finnes heldigvis en måte å unngå det på. Man unngår konflikt i forbindelse med dette ved å respektere at ikke alle mener det samme som deg til enhver tid.
I den virkelige verden fungerer ikke tanken om «my way or the highway». Man er i stedet nødt til å respektere andres meninger på samme måte som at man ønsker å bli respektert for hva en selv mener.
Vær åpen for nye impulser
I forbindelse med kommunikasjon er det viktig å være åpen for nye impulser. Dette er virkelig noe som kan lønne seg på sikt.
Nye impulser vil ikke føre til noe annet enn at du blir enda bedre til å kommunisere – og det er jo tross alt det som er poenget med det hele.
Ikke vær redd for å stille spørsmål
Hvis du sliter med kommunikasjon, så vil det å stille spørsmål være veldig nyttig.
For mange er det kanskje flaut å innrømme at det er en ting man ikke er så flink til, men det er viktig å huske på at du ikke er alene om det. Vær derfor ikke redd for å stille spørsmål, for også dette er noe som utelukkende vil hjelpe deg på sikt.