PR og kommunikasjon

Har du interessert deg for medier og kommunikasjon så lenge du kan huske, eller synes du bare at det høres ut som et spennende fagfelt? Da er kanskje en karriere innen PR og kommunikasjon aktuelt for deg!

For de som ønsker å studere PR og kommunikasjon så finnes det ganske mange alternativer på universitetsnivå. Som student i dette fagfeltet kan du nærmest velge og vrake blant studieretninger. For ikke å glemme hvor mange jobbmuligheter det byr på senere i livet!

I denne artikkelen skal vi se nærmere på utdanningsmuligheter innenfor PR og kommunikasjon. For hvilke alternativer har de som ønsker seg en karriere innen dette feltet? Og hvor mange karriereveier finnes det egentlig for mennesker med utdanning innen PR og kommunikasjon?

Forstørrelsesglass

Hva er PR og kommunikasjon?

PR og kommunikasjon er en korrelasjon. Det er med andre ord to begreper vi ofte hører i samme setning, og grunnen til det er at det er to deler av det samme fagfeltet. 

PR er et akronym for public relations. Det er et engelsk uttrykk som på norsk går under ordlyden informasjon og samfunnskontakt. Dette fagfeltet handler om bedrifters forhold til media, og hvordan du skal gå frem i håndteringen av dette.

Kommunikasjon er et fagfelt som handler om menneskers evne til å kommunisere. Det er mange måter mennesker kan praktisere kommunikasjon på, og det finnes flere hovedtyper av kommunikasjon. Dette er med andre ord et veldig interessant fagfelt.

En mann som sitter med datamaskinen på fanget

En liten smakebit på studiet

Ungdomstiden handler om det å utforske og det å teste grenser. Men det finnes noen ungdommer som allerede da har begynt å tenke på fremtiden sin, og noen vet til og med hva de ønsker å studere når de kommer til det punktet i livet.

Om du er en av disse menneskene og vet at du vil studere PR og kommunikasjon på et senere tidspunkt, så trenger du faktisk ikke å vente helt til universitet ved å studere PR og kommunikasjon. For du kan faktisk få en liten smakebit på studiet allerede på videregående om du velger medier og kommunikasjonslinjen. 

Det er imidlertid viktig å huske på at undervisningsopplegget vil variere litt med utgangspunkt i med hvor i landet du studerer. En medier og kommunikasjonslinje i for eksempel Stavanger vil variere fra den samme linjen i Volda kommune på Sunnmøre.

En mann som studerer

Årsstudium

Etter videregående er det universitet og høyskole som står for tur. Og på dette nivået får du umiddelbart mange flere muligheter enn du har på videregående. På videregående skole er det kun en slik linje, men opplegget er ganske annerledes enn på de høyere nivåene. 

Det første alternativet du får på universitet eller høyskolen, er årsstudium. Dette er nøyaktig det det høres ut. Det er et studium som strekker seg over et helt år.

Mange forbinder årsstudium med det å ikke vite hva man vil. Men det er ikke alltid det som er tilfellet. Ofte kan det være lurt å ta et årsstudium i det du tror du vil studere, særlig om du ikke har hatt muligheten til det på videregående, for det gir deg muligheten til å se om du faktisk liker det i praksis eller om du heller vil velge noe annet. 

Det er en grunn til at årsstudium er et praktisk alternativ, og det er at det fungerer som et springbrett til et lengre studie om du finner ut at det aktuelle studiet er det riktige for deg.

Personer med puslebrikker

Bachelorgrad

Bachelorgrad er et annet alternativ du har i forbindelse med høyere utdanning. Dette er et utdanningsløp som strekker seg over tre år.

Det er mange utdanningsinstitusjoner som lar studentene ta et årsstudium, for så å hoppe rett inn på andre året på bachelorutdanningen. Grunnen til det er at årsstudiumet tilsvarer det første året på bachelorutdanningen, så i bunn og grunn har du allerede tatt det.

Det finnes mange eksempler på bachelorgrader innenfor PR og kommunikasjon. Og dette er noen av dem:

 • Bachelor i PR og kommunikasjon
 • Bachelor i PR, kommunikasjon og media
 • Bachelor i PR og strategisk kommunikasjon
 • Bachelor i kreativ markedskommunikasjon
 • Bachelor i medier og kommunikasjon
En som viser frem dokumentene sine

Mastergrad

Etter at du har studert i tre år og fått bachelorgrad, så står du ovenfor et valg. Du kan enten avslutte studiene og prøve å finne deg en jobb, eller så kan du fortsette å studere. Om du velger sistnevnte, så inkluderer veien videre masterstudier og en mastergrad.

Et masterstudie strekker seg over to år, og du fullfører studiet på samme måte som en bachelorgrad. Begge studiene avsluttes med at du skriver en lenger oppgave om et valgfritt emne på det aktuelle fagfeltet. Masterstudiet er imidlertid et år kortere enn et bachelorstudie, men forutsetter at du har bachelorgrad. 

I likhet med bachelorgrader, så finnes det forskjellige masterstudier du kan velge mellom. Her er det imidlertid viktig å understreke at en bachelor i PR og kommunikasjon ikke tilsier at du tar en mastergrad i det. Det finnes flere alternativer som for eksempel:

 • Master i strategisk kommunikasjon
 • Master i informasjonsvitenskap
 • Master i medier og kommunikasjon
 • Master i medieutvikling
 • Master i film- og medievitenskap
 • Master i informasjonssystemer
Et håndtrykk

Karriereveier innen PR og kommunikasjon

Som du har sett ovenfor så har du mange studiemuligheter både på bachelor- og masternivå. Slik er det også når det gjelder karriereveier innenfor selve fagfeltet. Utdanninger på både bachelor- masternivå i PR og kommunikasjon eller lignende åpner mange dører. Du får muligheten til å velge mellom mange spennende yrker:

 • Digital rådgiver
 • Kommunikasjonsrådgiver
 • Konsulent i reklamebyrå
 • Kreatør
 • Presseansvarlig
 • Prosjektkoordinator
 • Sosiale medier-ansvarlig
 • Tekstforfatter
Tre personer

Vi hjelper deg med kommunikasjon!

Men kanskje har du allerede fullført studiene dine, har startet din egen bedrift og trenger en hjelpende hånd med et par problemstillinger i forbindelse med kommunikasjon? Da har du kommet til riktig sted!

Din Kommunikasjon er en merkevare under Din Gruppen, som er et velkjent tekstbyrå i det langstrakte landet vårt. Hos oss jobber det konsulenter med mange års erfaring i dette fagfeltet, og nå kan du dra nytte av denne ekspertisen. 

Trenger du og bedriften din hjelp med kommunikasjon eller lignende? Ta kontakt med oss i dag, og få de 500 første ordene helt kostnadsfritt!