Hvordan forbedre kommunikasjon?
Tenker du noen gang over hvordan du kommuniserer med andre mennesker? Selv om svaret på dette spørsmålet kanskje er nei, så er det ingenting du trenger å skamme deg over det. For når sant skal sies, så er du ikke den eneste.
I vår moderne verden er det ingen selvfølge at alt faller naturlig for alle, og kommunikasjon er intet unntak. Ikke alle er like flinke til å kommunisere, men det betyr ikke at det ikke er noe du kan gjøre noe med. Selv om du kanskje er dårlig til å kommunisere nå, så kan du faktisk bli riktig så flink.
Om du ikke er flink til å kommunisere, men har et inderlig ønske om å forbedre kommunikasjonsevnen din, så har du kommet til riktig sted. For det er nøyaktig dette denne artikkelen skal handle om. Hvordan forbedre kommunikasjon? Det skal vi se nærmere på nå!

Å lytte til samtalepartneren din
Mange tror at kommunikasjon utelukkende handler om hvordan man selv kommuniserer, og er derfor mest opptatt av hvordan en selv opptrer i kommunikasjonssituasjonen, men slik er det faktisk ikke. Kommunikasjon handler like mye om å være en god lytter.
Hvis du vil forbedre kommunikasjonsevnen din, så er du også nødt til å lytte til samtalepartneren din mens kommunikasjonen finner sted. Men dette er imidlertid enklere sagt enn gjort.
En kommunikasjonssituasjon er ofte preget av at en av partene ikke lytter aktivt og at man fokuserer mer på det neste man selv skal si. Andre klassiske feil er å anta at man vet hva den andre skal si før den har sagt det, eller at man avbryter personen man snakker med.
På samme måte som at man kan forbedre sin egen kommunikasjonsevne, så kan man bli bedre til å lytte. Og hvis du skulle være usikker på hva samtalepartneren nettopp sa, så er det bare å spørre. På den måten unngår du at dere misforstår hverandre!

Å være oppmerksom på deg selv
I en kommunikasjonssituasjon er det viktig å være oppmerksom på samtalepartneren sin, men det betyr ikke at man skal glemme seg selv oppi det hele. Snarere tvert imot! For at kommunikasjonen skal være vellykket, så er man nødt til å være oppmerksom på seg selv også.
I forbindelse med kommunikasjon er det mange fallgruver. Mange tror for eksempel at kommunikasjon utelukkende handler om evnen til å snakke, men kommunikasjon er så mye mer enn det. Kroppsspråk og valg av tonefall er like viktig.
Se for deg at en venninne eller venn har fortalt deg en gledelig nyhet. Da hjelper det lite at du sier «Jeg er så glad på dine vegne» i en hard tone og samtidig ser kjempesinna ut. Ordvalg, tonefall og kroppspråk er alle nødt til å samsvare hvis kommunikasjonen skal være vellykket.

Å være klar over at du kan bli bedre
Å bli god til å kommunisere er noe som krever at man øver. Man går ikke fra å være en dårlig kommunikatør til å bli en knallgod en over natta.
Å være dårlig til noe er ikke en ting folk flest tar lett på, eller noe enkelte liker å innrømme. Men det er ikke noe galt i å være dårlig til å kommunisere, for det er mulig å forbedre det!